Doporučujeme

1998: velkolepý hokejový svátek

Praha - Hlavní událostí posledních zimních olympijský her 20. století se jednoznačně stal hokejový turnaj. Poprvé v historii byla kvůli němu přerušena zámořská NHL a pod pěti kruhy se mohli utkat nejlepší profesionálové, kteří z kdysi druhořadého klání udělali mimořádně prestižní záležitost. Dalším hrdinou her se stal norský lyžař Bjorn Daehlie, který získal čtyři zlaté medaile a stal se nejúspěšnějším olympionikem všech dob.

Jasnými favority hokejového turnaje byli Kanaďané a Američané, kteří předpokládali, že si zopakují odvetu za finále Světového poháru z roku 1996. Jejich sen postupně zničili čeští hokejisté. Nejprve ve čtvrtinále zejména zásluhou skvělého výkonu gólmana Dominika Haška zdolali USA 4:1. Druhá senzace přišla v semifinále. Český tým vedl po střele Jiřího Šlégra 1:0 a ani vyrovnávající gól Trevora Lindena krátce před koncem naděje nezhasil. Rozhodovalo se až na samostatné nájezdy. Hned první proměnil Robert Reichel a když Hašek zlikvidoval všech pět kanadských pokusů, bylo jasno.

Finálové utkání s Ruskem nebylo zrovna požitkem pro hokejové labužníky. Taktickou bitvu rozhodl ve 49. minutě přesnou střelou z dálky obránce Petr Svoboda, který po emigraci do Kanady v roce 1984 poprvé reprezentoval svoji vlast, a český hokej získal po výhře 1:0 poprvé olympijské zlato. Kanaďané nakonec prohráli i zápas s Finskem o 3. místo a legendární útočník Wayne Gretzky, který získal snad všechny hokejové trofeje, vyšel při svém prvním a zároveň posledním olympijském startu bez olympijské medaile.

Skvělé loučení s olympijskou kariérou naopak prožil běžec Daehlie, který přidal další cenné kovy do své jedinečné sbírky. Celkem má na kontě dvanáct medailí, z toho osm zlatých. V běžecké stopě se dařilo i Kateřině Neumannové, která si z Nagana odvezla stříbro a bronz.

Senzací krasobruslařských soutěží byla patnáctiletá Američanka Tara Lipinská, která se stala nejmladší vítězkou historie, když překonala i výkon legendární Sonji Henie. Tři zlaté medaile mohl získat rakouský lyžař Hermann Maier, ale plán mu překazil pád při sjezdu. I tak byly triumfy v obřím a superobřím slalomu ozdobou sjezdařských disciplín.

Neoficiálnímu hodnocení národů opět po šesti letech dominovalo Německo následované Norskem a Ruskem. Dvě zlaté medaile získalo švýcarsko, ale paradoxně nikoli ve sjezdovém lyžování, ale v nových odvětvích curlingu a snowboardingu.

Nagano 1998: Český krasobruslařský pár Beránková-Dlabola v akci

Nagano 1998: Kanadský hokejový bůh Wayne Gretzky si přijel na olympiádu pro poslední velkou trofej v kariéře, nakonec na něj medaile nezbyla.

Nagano 1998: Brankář Dominik Hašek zlikvidoval poslední nájezd Brendana Shanahana a český tým v semifinále vyřadil Kanadu!

Prvním důležitým krokem na cestě k hokejovému zlatu byla čtvrtfinálová výhra 4:1 nad USA - na snímku se Brian Leetch snaží zastavit Jaromíra Jágra.

Norský běžecký fenomén Daehlie gratuluje Keňanu Boitovi, který v závodu na 10 kilometrů dojel 20 minut za vítězem.

Američanka Tara Lipinská, v necelých šestnácti letech se stala nejmladší olympijskou vítězkou krasobruslařské soutěže žen.

Lyžařka Kateřina Neumannová na stupních vítězů - v Naganu získala stříbro v běhu na 5 km klasicky a bronz na 10 km volně.

Česká lyžařka Kateřina Neumannová padla v cíli vyčerpáním.

Ruští tanečníci Griščukovová s Platovem získali v Naganu zlato.

Radost Martina Straky a Dominika Haška po postupu českých hokejistů do finále olympijského turnaje

Obránce Petr Svoboda se raduje po vstřelení jediného góly olympijského finále, vpravo mu gratuluje Milan Hejduk.

Čeští hokejisté Jaromír Jágr a Dominik Hašek při tréninku v Naganu.

Oslava zlatých medailí v podání českého hokejového týmu


Olympijské hry Paříž 2024

Letní olympijské hry v roce 2024 se uskuteční v Paříži od pátku 2. srpna do neděle 18. srpna 2024. Francouzská metropole už OH hostila v letech 1900 a 1924. Poprvé se zde bude soutěžit o olympijské medaile v breakdance, naopak z programu byly vyřazeny karate, baseball a softbal.