O chutě účastníků olympiády se měl původně starat "kluk v akci" Ondřej Slanina. Jeden z dvojice kuchařů oblíbeného televizního pořadu. Pořadatelé se s ním nakonec na šéfování cateringu nedohodli.
"Pan Slanina je jistě vynikající kuchař, ale s organizací měl jisté problémy," odhaluje mluvčí olympijského festivalu Vladimír Zemánek. Vše tak zůstalo v rukou týmu, který na kolejích vařil i při mistrovství světa v klasickém lyžování před dvěma lety.
"Je to naše největší akce, ale myslím, že to zvládáme skvěle. Sportovci si jídla pochvalují. Denně uděláme kolem šesti tisíc porcí," říká vedoucí menz Technické univerzity v Liberci Dana Špačková.
K dispozici má pět kmenových kuchařů. Nic by se však neobešlo bez další pomocné síly. "Máme tu ještě asi dvacet brigádníků v kuchyni a dalších třicet na place. Jsme s nimi velice spokojeni. Vše klape," hovoří Špačková.
Brigádníci, stejně jako při mistrovství světa, pocházejí z řad Střední odborné školy a učiliště gastronomie a služeb v Liberci. Snídaně musejí být připraveny už na půl šestou. To se dveře menzy v olympijské vesničce otevírají. Zavřou se zase v deset hodin večer.
"Denně tu nakrájíme třeba šest set kilo masa, sedm set kilo zeleniny," doplňuje Špačková. Snídají se míchaná vejce, opečená slanina, ale najde se tu i müsli nebo jogurty.
Vybere si opravdu každý. Například k obědu je k dispozici několik druhů masa, omáček, těstoviny, brambory či rýže. Kdo si co může dát určují vedoucí výprav. Myšleno je i na vegetariány.
"Máme tu hovězí, vepřové, kuřecí maso, ale velmi oblíbené jsou ryby. Nejvíce se ale sportovci mohli utlouct po zvěřinovém guláši," popisuje Špačková. Zajímavé je i sledovat, co si jednotlivé výpravy na své talíře pokládají.
Třeba někteří členové švýcarské reprezentace volí netradiční kombinace. Například smaženou rybu a jako přílohu špagety přelité zeleninovou omáčkou. "Je ale vidět, že jim chutná," směje se Špačková.
Šéfová místní kuchyně možná připraví i jednu pochoutku navíc. "Po úterní výhře našich mladých hokejistů nad Slovenskem jsem jim slíbila, že jestli vyhrají zlaté medaile, upeču jim velký dort," upozorňuje vedoucí menz.
Kuchyně na Harcově zásobuje svými delikatesami i jednotlivá sportoviště. Některá jídla vozí například na závodiště do Vesce. Pochutnat si na nich mohou i v Jablonci, kde se utkávají biatlonisté.
Na vyhlášenost zdejší kuchyně se ve čtvrtek přijede podívat i jeden z hvězdných hostů olympiády Colin Moynihan, prezident Britské olympijské asociace. "Mám tu na čtvrtek naplánovanou večeři s naším týmem.
Už se moc těším, proslýchá se tu totiž, že tam vaří skvěle," sklání hold zdejšímu kuchařskému umění. Britská výprava je s jídlem nadmíru spokojená. Jako špiona zde má vlastního syna, který reprezentuje v alpském lyžování.
I když nakrmit skoro šestnáct set hladových krků ze čtyřiačtyřiceti zemí světa se zdá být velmi náročné, nikdo si tu nestěžuje.
"Nebojíme se žádné velké akce, kromě mistrovství světa jsme vařili i pro loňské olympijské hry mládeže. I přes rok tu máme stovky studentů univerzity a v létě vaříme pro různé tábory a tak. Tento festival mládeže je sice naší největší akcí, co se do počtu strávníků týče, ale rozhodně je to pro všechny tady obrovská zkušenost a myslím, že si z toho každý odnese spoustu zážitků," uzavírá Špačková.
Dobrovolník pomáhá v Liberci už potřetíJe jich tu kolem pětistovky. Pomáhají hlídat parkoviště nebo třeba staví ochranné sítě při závodech. Bez dobrovolníků by se olympiáda neobešla. Jsou z různých koutů republiky, někteří i ze Slovenska. Zdeněk Alt do Liberce přijel z Kostelce nad Orlicí. "Jako dobrovolník jsem tu už potřetí," říká. Proč jste se na mládežnickou olympiádu přihlásil? Jaká byla motivace stát se dobrovolníkem? Takže už jste ostřílený dobrovolník. Co tu máte na starosti? Jaká je náplň vaší práce? Říkal jste, že je to vaše třetí akce, na které se podílíte jako dobrovolník? Můžete tedy srovnávat. Co třeba mistrovství světa versus olympiáda? |