"Beru to jako obrovskou výzvu a zároveň příležitost," říká Rob LoFurno z americké firmy, jež má chod kuchyně na starosti.
Bude to dřina.
Jak kdyby měl sytit celý regiment.
Ba co víc – je to ještě horší.
Návštěvníci olympijské vesnice se přece na rozdíl od vojáků s žádnou nevýraznou šlichtou nespokojí, ani s omezeným výběrem. Hlavní menu jsou proto hned tři: asijské, mezinárodní a středomořské. U každého jídla je navíc kuchařovo doporučení ohledně kalorií.
"Boršč – vhodný pro zápasníky, judisty či vzpěrače."
"Rýžové koule s vaječným žloutkem – vhodné pro akvabely."
Jídelna olympijské vesnice se nachází ve dvou obřích stanech u severní brány. Jedna její část je určena pro dobrovolníky a pořadatele, druhá pro sportovce. V první může naráz jíst tisíc lidí, ve druhé čtyři tisíce. "Naprostá čistota a hygiena je zaručena," ubezpečují organizátoři.
V sekci pro sportovce je 30 oken s obsluhou. V provozu jsou nonstop.
Číňané navíc ujišťují, že návštěvníci nebudou hladovět, ani pokud se vydají do ulic. "Co všechno tady můžete sehnat? Suši i dušené maso na perský způsob. Speciality z Řecka, Vietnamu, Itálie, Etiopie, Singapuru," píše agentura AP.
A skutečně: Je libo škorpiona upraveného na špízu? Zajděte si do nákupního centra na Wang-fu-ťing. Košer večeře? Zamiřte k Dinimu. Zmrzlina s chutí smažené cibulky? I to se dá zařídit.
Stejně jako když nemáte zájem experimentovat. To si kupte hamburger. Chutí vás nepřekvapí. Snad.