Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


  • Pondělí 21. srpna 2017 Johana

Slovensko: Martikána obrali neprávem

19 2004
Praha - Slovensko je zklamané. Kanoistu Michala Martikána připravili podle slovenského tisku o nejcennější kov rozhodčí špatným rozhodnutím. Středa však byla pro Slovensko nejslavnějším dnem jeho olympijské historie. Během půlhodiny přibyly do slovenské kolekce zlatá medaile Eleny Kaliské a stříbro Martikána.

Martikán se v cíli těšil ze zlaté medaile, ale dodatečně mu rozhodčí udělili dvouvteřinovou penalizaci za dotek branky číslo sedm a zlato "spadlo do klína" obhájci titulu ze Sydney 2000 Francouzi Tonymu Estanguetovi. Videozáznam, které mají slovenští vodní slalomáři k dispozici, však prý žádné doteky branky číslo sedm neprokázal.

Vedení slovenské výpravy chce proto požádat o prozkoumání výsledků finále kategorie singlistů direktoriát Mezinárodního olympijského výboru. "Požadujeme revizi výsledků. Pokud neuspějeme, jsme připraveni řešit celou záležitost u arbitrážního sportovního soudu," citovala agentura SITA vedoucího sportovní části slovenské výpravy Vladimíra Millera.

Nevýhodou slovenské výpravy je fakt, že videozáznam se nemůže použít jako důkazový materiál.

Tisk: Byla to Jobova zvěst

"Pouze krátce jásalo celé Slovensko! Během půlhodinky jsme měli dvě zlaté medaile. Francouzský protest nás však během pěti minut o jednu obral. Prý ťukl na sedmé brance. Zlato zůstalo jenom věčně čtvrté Kaliské," napsal Nový čas.

Ještě dlouhou dobu se prý bude hovořit o tom, zda bylo rozhodnutí jury férové, či nikoli. Pocit nespravedlnosti vyvolává podle Nového času také to, že nejdříve se hovořilo o doteku Martikána na sedmé brance, pak zase na páté.

"Pro Slovensko to mohl být na vodním kanálu zlatý důl. Kaliská kralovala na kajaku, Martikán šel ještě na dopingovou kontrolu jako olympijský vítěz. Pak ale přišla Jobova zvěst," popsal Šport.

Deník Sme lamentuje, že ve vodním slalomu podobně jako ve fotbalu je rozhodčí všemocným pánem, jehož výrok platí, i když udělá chybu. Přesně to prý se stalo Martikánovi, kterého sudí obrali o vítězství.

"I kdyby vítězný Francouz Estanguet byl takový frajer, že by pověsil soupeři na krk zlatou medaili a uznal ho za morálního vítěze, na výsledku se nic nemění. Martikán prohrál o hloupých dvanáct setin sekundy. Nebýt dvousekundové penalizace, zdolal by Francouze zcela jasně," dodává list.

Slovák Michal Martikán a Francouz Tony Estanguet. V cíli sice Francouz svému soupeři gratuloval k vítězství, nakonec si však zlato odvezl domů sám. dodatečná penalizace odsunula Martikána na druhé místo.

Autoři:






Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze